CEOS COLUMBIA KRVNI AGAR

NAMJENA

CEOS Columbia agar je podloga koja se koristi za izolaciju gram-pozitivnih mikroorganizama iz kliničkih i nekliničkih materijala.

NAČELA I OBJAŠNJENJA

Godine 1966. Ellner i dr. prijavili su razvoj nove formule krvnog agara koji je nazvan Columbia agar. Ova podloga na kojoj se dobivaju veće kolonije i bujniji rast nego na usporednim bazama krvnih agara, koristi se za podloge koje sadrže krv i za selektivne formule. Dodatak krvi mogućuje otkrivanje hemolitičkih reakcija i opskrbljuje podlogu faktorom X potrebnim za rast mnogih patogenih vrsta. CEOS Columbia agar predstavlja vrlo hranjivu podlogu. Dodatak protumikrobnih agensa, kolistina i nalidiksične kiseline čini podlogu selektivnom na gram-pozitivne mikroorganizme, osobito streptokoke i stafilokoke.

REAGENSI

CEOS Columbia krvni agar (g/l)

SastavCEOS Columbia krvni agar
Pankreatična digestija kazeina12,00
Peptična digestija životinjskog tkiva5,00
Ekstrakt kvasca3,00
Goveđi ekstrakt3,00
Kukuruzni škrob1,00
Natrijev klorid5,00
Agar14,00
Kolistin-
Nalidiksična kiselina-
Životinjska krv, defibrirana50,00 ml

pH 7,3 ± 0,2
Boja: crvena, neprozirna

KORISNIČKA KONTROLA KVALITETE

Inokulirati podlogu s dolje navedenim sojevima. Inkubirati na 36±2°C tijekom 18–24 sata, po mogućnosti u aerobnoj atmosferi obogaćenoj ugljičnim dioksidom. Inokulum za produktivnost: 50-100 CFU

MikroorganizmiRezultati
Staphylococcus aureus ATCC 25923Dobar do odličan rast, beta hemoliza
Streptococcus pneumoniae ATCC 6305Dobar do odličan rast, alfa hemoliza
Streptococcus pyogenes ATCC 19615Dobar do odličan rast, beta hemoliza
Proteus mirabilis ATCC 12453Djelomična do potpuna inhibicija; nema množenja
Nije inokuliranoCrvena (boja krvi)

Inokulirati ploče razmazom uzorka po površini medija koristeći sterilnu ezu kako bi izolirali pojedinačne kolonije. Ubosti agar par puta kako bi potakli beta hemolitičke streptokoke ispod površine agara. Inkubirati na 36°C ± 1°C kroz 18-48 sati u aerobnoj, anaerobnoj ili mikroaerofilnoj atmosferi.