CEOS ČOKOLADNI OBOGAĆENI AGAR

NAMJENA

CEOS Čokoladni obogaćeni agar je medij za izolaci- ju i uzgoj zahtjevnih mikroorganizama, osobito vrsta Neisseria i Haemophilus, iz različitih kliničkih uzoraka.

NAČELA I OBJAŠNJENJA

CEOS Čokoladni obogaćeni agar opskrbljuje se hranjivim tvarima iz baze GC medij koja sadrži kazein i odabrane peptone iz mesa kao izvore dušika, fosfate za održavanje pH i kukuruzni škrob za neutraliziranje toksičnih masnih kiselina koje se mogu nalaziti u agaru. Hemoglobin daje faktor X (hemin). Obogaće- nje IsoVitaleX definirani je dodatak koji daje faktor V (nikotinamid adenin dinukleotid, NAD), neophodan za vrste Haemophilus i vitamine, aminokiseline, koenzime, glukozu, željezov ion i druge faktore koji poboljšavaju rast patogenih bakterija Neisseria i drugih zahtjevnih mikroorganizama. Piridoksal i specifični faktori rasta dodani su radi poboljšanja rasta gram -pozitivnih bakterija, a piridoksal je dodan radi poticanja rasta vrsta Granulicatella i Abiotrophia (=nutritiv- no varijabilni streptokoki).

REAGENSI

CEOS Čokoladni obogaćeni agar (g/l)

Proteinski pepton15,00
Kukuruzni škrob1,00
Dikalij fosfat4,00
Natrij klorid5,00
Monokalij fosfat1,00
Glukoza2,00
Vitamin B120,0002
L-Glutamin0,20
Adenin0,02
Guanin0,0006
p-aminobenzoična kiselina0,00026
L-cistein0,022
Nikotinamid adenin dinukleotid (NAD)0,005
Kokarboksilaza0,002
Željezo nitrat0,0004
Tiamin0,00006
Cistein0,518
Agar12,00
Defibrinirana konjska krv50 ml

pH: 7,2 ± 0,2
Boja: tamno crvena do smeđa, neprozirna

KORISNIČKA KONTROLA KVALITETE

Inokulirati reprezentativne uzorke sa sljedećim sojevima. Inkubirati pločice na 35 ± 2°C u aerobnoj atmosferi kojoj je dodan ugljikov dioksid. Očitati ploče nakon 18 – 24 sata i nakon 42 – 48 sati inkubacije.

MikroorganizmiRezultati
Haemophilus influenzae ATCC 10211Dobar do odličan rast
Neisseria gonorrhoeae ATCC 43069Prosječan do odličan rast
Neisseria meningitidis ATCC 13090Dobar do odličan rast
Streptococcus pneumoniae ATCC 6305Dobar do odličan rast
Nije inokuliranoČokoladno smeđa boja, neprozirna, može biti malo nehomogena

Prikupljanje uzoraka i transport
Neisseria gonorrhoeae, N. meningitidis, Haemophilus i drugi zahtjevni mikroorganizmi osjetljivi su na nepovoljne uvjete u okruženju. Zbog toga za sve uzorke treba koristiti odgovarajući medij za transport. Uzorci se moraju poslati u laboratorij što je prije moguće te ne smiju biti stariji od 24 sata, čak i u slučaju da se koristi medij za transport. Optimalna temperatura za transport je 20 –25°C. Ne stavljati u hladnjak!
Postupak ispitivanja
Razmazati uzorak odmah po primitku u laboratorij na CEOS Čokoladni obogaćeni agar. Ploče s razmazom primarno se koristi za izolaciju čistih kultura iz uzoraka koji sadrže miješanu floru. Inkubirati ploče na 35±2°C u aerobnoj atmosferi kojoj je dodan ugljikov dioksid. Očitati ploče nakon 24-48- 72 sati inkubacije.