CEOS ČOKOLADNI OBOGAĆENI AGAR
NAMJENA
CEOS Čokoladni obogaćeni agar je medij za izolaci- ju i uzgoj zahtjevnih mikroorganizama, osobito vrsta Neisseria i Haemophilus, iz različitih kliničkih uzoraka.
NAČELA I OBJAŠNJENJA
CEOS Čokoladni obogaćeni agar opskrbljuje se hranjivim tvarima iz baze GC medij koja sadrži kazein i odabrane peptone iz mesa kao izvore dušika, fosfate za održavanje pH i kukuruzni škrob za neutraliziranje toksičnih masnih kiselina koje se mogu nalaziti u agaru. Hemoglobin daje faktor X (hemin). Obogaće- nje IsoVitaleX definirani je dodatak koji daje faktor V (nikotinamid adenin dinukleotid, NAD), neophodan za vrste Haemophilus i vitamine, aminokiseline, koenzime, glukozu, željezov ion i druge faktore koji poboljšavaju rast patogenih bakterija Neisseria i drugih zahtjevnih mikroorganizama. Piridoksal i specifični faktori rasta dodani su radi poboljšanja rasta gram -pozitivnih bakterija, a piridoksal je dodan radi poticanja rasta vrsta Granulicatella i Abiotrophia (=nutritiv- no varijabilni streptokoki).
REAGENSI
CEOS Čokoladni obogaćeni agar (g/l)
Proteinski pepton | 15,00 |
Kukuruzni škrob | 1,00 |
Dikalij fosfat | 4,00 |
Natrij klorid | 5,00 |
Monokalij fosfat | 1,00 |
Glukoza | 2,00 |
Vitamin B12 | 0,0002 |
L-Glutamin | 0,20 |
Adenin | 0,02 |
Guanin | 0,0006 |
p-aminobenzoična kiselina | 0,00026 |
L-cistein | 0,022 |
Nikotinamid adenin dinukleotid (NAD) | 0,005 |
Kokarboksilaza | 0,002 |
Željezo nitrat | 0,0004 |
Tiamin | 0,00006 |
Cistein | 0,518 |
Agar | 12,00 |
Defibrinirana konjska krv | 50 ml |
pH: 7,2 ± 0,2
Boja: tamno crvena do smeđa, neprozirna
KORISNIČKA KONTROLA KVALITETE
Inokulirati reprezentativne uzorke sa sljedećim sojevima. Inkubirati pločice na 35 ± 2°C u aerobnoj atmosferi kojoj je dodan ugljikov dioksid. Očitati ploče nakon 18 – 24 sata i nakon 42 – 48 sati inkubacije.
Mikroorganizmi | Rezultati |
Haemophilus influenzae ATCC 10211 | Dobar do odličan rast |
Neisseria gonorrhoeae ATCC 43069 | Prosječan do odličan rast |
Neisseria meningitidis ATCC 13090 | Dobar do odličan rast |
Streptococcus pneumoniae ATCC 6305 | Dobar do odličan rast |
Nije inokulirano | Čokoladno smeđa boja, neprozirna, može biti malo nehomogena |
Prikupljanje uzoraka i transport
Neisseria gonorrhoeae, N. meningitidis, Haemophilus i drugi zahtjevni mikroorganizmi osjetljivi su na nepovoljne uvjete u okruženju. Zbog toga za sve uzorke treba koristiti odgovarajući medij za transport. Uzorci se moraju poslati u laboratorij što je prije moguće te ne smiju biti stariji od 24 sata, čak i u slučaju da se koristi medij za transport. Optimalna temperatura za transport je 20 –25°C. Ne stavljati u hladnjak!
Postupak ispitivanja
Razmazati uzorak odmah po primitku u laboratorij na CEOS Čokoladni obogaćeni agar. Ploče s razmazom primarno se koristi za izolaciju čistih kultura iz uzoraka koji sadrže miješanu floru. Inkubirati ploče na 35±2°C u aerobnoj atmosferi kojoj je dodan ugljikov dioksid. Očitati ploče nakon 24-48- 72 sati inkubacije.