CEOS MGYP AGAR
NAMJENA
CEOS MGYP agar sa dodatkom bakra je selektivni medij za izolaciju i uzgoj divljih kvasaca u pivarskoj industriji.
NAČELA I OBJAŠNJENJA
Kvasci su jednostanične gljive. Kvasci dobro rastu u mediju koji sadrži dekstrozu. Lako se razlikuju od većine bakterija zbog njihove veličine i morfoloških značajki. Bakar u MGYP mediju inhibira veće kvasce. Ekstrakt slada i kvasca pruža potrebne hranjive tvari za rasta kvasaca. Dekstroza je prikladan ugljikohidrat za rast kvasaca. Kiseli pH medija inhibira rast bakterija i pogoduje rastu kvasaca. Ovaj medij se koristi za ispitivanje kvalitete piva u pivovari.
REAGENSI
CEOS MGYP agar (g/l)
Ekstrakt kvasca | 3.00 |
Ekstrakt slada | 3.00 |
Pepton gel | 5.00 |
Dekstroza | 10.00 |
Bakar sulfat | 0.400 |
Agar | 20.00 |
pH 6.2 ±0.2
Boja: lagano zelena sa talogom.
KORISNIČKA KONTROLA KVALITETE
Inokulirati reprezentativne uzorke sa sljedećim soje- vima:
Mikroorganizam | Rast |
Escherichia coli ATCC 25922 | Inhibiran |
Lactobacillus fermentum ATCC 9338 | Dobar |
Candida albicans ATCC 10231 | Dobar |
Saccharomyces cerevisiae ATCC 9763 | Dobar |
Aspergillus brasiliensis ATCC 16404 | Dobar |
Inkubirati pri temperaturi od 35-37°C±2, 48 sati.
Prije inokulacije, pripremljeni medij treba ostaviti na sobnoj temperaturi. Izravno inokulirajte ploče sa 100μl razrijeđenog uzorka. Inkubirajte na 30°C 3-4 dana.