CEOS CLED AGAR
NAMJENA
CEOS Cled Agar je medij koji se koristi za mikrobio- lošku analizu urina jer podržava rast svih potencijalnih patogena u mokraći, omogućavajući dobru diferencijaciju kolonija.

NAČELA I OBJAŠNJENJA
Enzimska digestija želatine, enzimska digestija kazeina i ekstrakt govedine pružaju aminokiseline, dušik, ugljik, vitamine i minerale potrebne za rast organizama. Laktoza je ugljikohidrat koji se može fermentirati. L-cistein je dodatak rastu za organizme ovisne o cisteinu. Bromotimol plavo je pH pokazatelj koji mijenja boju iz zelene u žutu kada fermentacija laktoze snižava pH. Agar je sredstvo za skrutnjavanje. Nedostatak elektrolita suzbija rojenje vrsta Proteus i Shigella.
REAGENSI
CEOS CLED agar (g/l)
Enzimska digestija želatine | 4,00 |
Enzimska digestija kazeina | 4,00 |
Ekstrakt govedine | 3,00 |
Laktoza | 10,00 |
L-cistein | 0,128 |
Bromotimol plavo | 0,02 |
Agar | 15,00 |
pH 7,3 ± 0,2
Boja: lagano opalescentna, zelena do plavo-zelena.
KORISNIČKA KONTROLA KVALITETE
Inokulirati reprezentativne uzorke sa sljedećim sojevima:
Mikroorganizam | Rezultati ispitivanja |
E. coli ATCC 25922 | Dobar rast, žute kolonije |
K. pneumoniae TCC 13883 | Dobar rast, žute do bijelo-plave kolonije |
P. mirabilis ATCC 12453 | Dobar rast, plave kolonije, bez rojenja |
S. typhimurium ATCC 14028 | Dobar rast, plave kolonije |
P. aeruginosa ATCC 27853 | Dobar rast, zelene kolonije |
E. faecalis ATCC 29212 | Dobar rast, žute kolonije |
S. aureus ATCC 25923 | Dobar rast, male žute kolonije |
Inkubirati na 35°C ±2 tijekom 18-24 sata.
Urin mora biti izravno nanesen na površinu agara najkasnije 2 sata nakon sakupljanja ili se mora držati na 2-8 °C (ne duže od 24 sata) kako bi se izbjeglo prerastanje mikroba. Upotrijebite baždarenu petlju (0,01 ili 0,001 ml) za inokulaciju medija s nerazrijeđenim, dobro promiješanim uzorkom urina. Inkubirajte aerobno na 35 ± 2 °C 18-48 h. Izbrojite broj kolonija. Svaka kolonija odgovara 100 ili 1000 CFU/ml urina, koristeći petlju od 0,01 ml i 0,001 ml. Za potvrdu bi trebalo provesti daljnja ispitivanja.